12 czerwca br. w ramach promocji projektu PASZA PRO, w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyło się seminarium dla hodowców pt. Ocena przydatności żywieniowej wilgotnego wywaru kukurydzianego – wyniki badań na zwierzętach.
W ramach seminarium, prof. dr hab. Andrzej Łozicki z Instytutu Nauk o Zwierzętach Samodzielnej Pracowni Żywienia Zwierząt SGGW, przedstawił wyniki badań przeprowadzonych z wilgotnym wywarem kukurydzianym, pozyskiwanym przy produkcji bioetanolu w ramach projektu PASZA PRO realizowanego przez konsorcjum z udziałem SGGW ze wsparciem środków NCBiR, które wskazują na wysoką wartość odżywczą i przydatność żywieniową kiszonej mieszanki WDGS zarówno dla bydła, jak i w chowie świń. Zastosowanie wywaru w produkcji mlecznej wpłynęło na zwiększenie produkcji oraz wzrost zawartości białka w mleku. Udział kiszonej mieszanki WDGS w suchej masie dawki dla tuczników wpływał na zwiększenie przyrostów i poprawę wykorzystania paszy, nie miał też negatywnego wpływu na jakość tuszy i mięsa.
Profesor Andrzej Łozicki jest koordynatorem zadań badawczych projektu PASZA PRO obejmujących konserwację i ocenę przydatności żywieniowej wilgotnego wywaru kukurydzianego.